Templestowe

This striking new build is located 16 km north east of Melbourne CBD. The brief stipulated the need for a family home with a sun-filled outdoor space, allowing for year-round entertaining. However, privacy was also an important consideration. The solution was to build the home around an internal courtyard, filling indoor and outdoor spaces with natural light while maintain absolute privacy.

Over 170m2 of handcrafted timber battens line the ceilings of the living areas and hallways, and extend into the courtyard, subtly but importantly connecting the indoor and outdoor zones.

Extending the feeling of privacy to the street, the design intention was to create a home that appeared to float above its surrounds. As such, the stunning façade was constructed as one linear shape with no interruptions. Fins placed between the brickwork provide scale and that all-important final detail.